Reklama
  • Wtorek, 3 września 2013 (12:05)

    Pożywna zapiekanka ziemniaczano-serowa

Składniki na 4-6 porcji: 1 kg ziemniaków, 25 dag żółtego sera, 20 dag pieczarek, 1 cukinia, 3 cebule, 2 dojrzałe pomidory, 3 ząbki czosnku, 1/2 puszki kukurydzy, 20 dag kiełbasy, 1/2 kg mielonego mięsa, 2 łyżki oleju, 8 pieczarek, sól, pieprz, tymianek, 2 łyżki keczupu.

Reklama

1. Warzywa umyć, osuszyć. Cukinię pokroić w plastry, pomidory w kostkę, cebulę posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Kukurydzę odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

2. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię lekko podsmażyć na oleju, położyć na ziemniakach, posypać kukurydzą. Kiełbasę, pieczarki i cebulę również lekko podsmażyć, rozłożyć na kukurydzy. Obrać i wycisnąć przez praskę czosnek.

3. Mielone mięso podsmażyć z czosnkiem, ułożyć jako kolejną warstwę. Przykryć ziemniakami. Po bokach rozłożyć pokrojone pomidory oraz keczup. Całość posypać startym żółtym serem. Zapiekać w naczyniu żarodopornym 40 minut.

Przygotowanie: ok. 65 minut

Superrada

Każdą warstwę zapiekanki warto posypać przyprawami: ziemniaki rozmarynem, cukinię tymiankiem, pieczarki i kiełbasę ostrą papryką, a mięso szczyptą chili i oregano.

Twoje Imperium
Więcej na temat:zapiekanka

Zobacz również

  • Składniki na 4 osoby: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego • 10 dag mięsa mielonego cielęcego • cebula • jajko • 3 łyżki bułki tartej • olej do smażenia • 2 liście laurowe • 2 ziela angielskie •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.