Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Pulpeciki na spaghetti

Składniki: 1 op. makaronu spaghetti, 60 dag mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 1 jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, 2-3 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów w zalewie, olej, cukier, garść liści bazylii, 5 dag parmezanu, sól, pieprz

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia. Przykryj.

2. Mięso umieść w misce. Dodaj jedną obraną i drobno poszatkowaną cebulę oraz jajko. Dosyp tyle bułki tartej, by powstała zwarta masa. Dopraw ją solą i pieprzem. Formuj w dłoniach niewielkie pulpeciki.

Reklama

3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pulpeciki. Smaż, obracając, na złoty kolor. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu przesmaż drugą obraną i poszatkowaną cebulę oraz pokrojony w płatki czosnek.

4. Dodaj pomidory z zalewą, duś 5 min, a potem zmiksuj. Sos dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Ponownie zagrzej razem z pulpecikami. Na koniec dodaj makaron. Posyp startym parmezanem i bazylią.

Czas ok. 60 min; porcja – 460 kcal, cena 5 zł.

Smak sosu do makaronu wzbogaci dodatek białego lub czerwonego wina stołowego. Jeśli chcesz, by jego aromat był ledwie wyczuwalny, bez wyraźnego posmaku alkoholu, wlej wino na początku. Jeśli jednak w sosie są warzywa, dodaj wino pod koniec gotowania. Dzięki temu jarzyny szybciej zmiękną.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonego mięsa mieszanego, 5 jajek, 1 kajzerka, 4 średnie cebule, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 plasterki wędzonego boczku, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.