Reklama
  • Poniedziałek, 25 listopada 2013 (10:00)

    Pulpeciki z mięsa wieprzowego

Składniki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego, łyżka kaparów, biała część pora, sól, pieprz, 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej. Sos: puszka pomnidorów w zalewie, strąk czerwonej papryki, czosnek, listek laurowy, olej.

Oczyść i drobniutko pokrój por, dodaj do mięsa. Wbij jajka, wsyp bułkę tartą, kapary. Wymieszaj i przypraw masę. Uformuj małe pulpeciki i obsmaż je na rumiano na oleju.

Reklama

Oczyść i pokrój paprykę. Przełóż do malaksera. Włóż pomidory z zalewą i zmiksuj składniki. Przełóż do rondelka i zagotuj sos. Włóż listek laurowy, czosnek oraz pulpeciki. Duś na małym ogniu ok. 15 minut.

Przypraw danie do smaku. Podaj z makaronem, ryżem lub kaszą jęczmienną. Posyp posiekaną natką lub kolendrą. Przed smażeniem możesz pulpeciki obtoczyć w mące. Do ich przyrządzenia możesz użyć mięsa drobiowego.

Porcje 4. Przygotowanie 45 min. Cena 1,90 zł. Kalorie 342 kcal.

Anna Góralska z Lidzbarka

Takie jest życie
Więcej na temat:pulpeciki | mięsa | oczy | z

Zobacz również

  • Składniki: 1 cebula, 60 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 1 jajko, bułka tarta, 8 małych trójkącików serka topionego, 3 łyżki mąki, olej, mielona papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.