Reklama
  • Wtorek, 31 grudnia 2013 (08:05)

    Pulpety drobiowe z ryżem

Skład na 4 porcje: 400 g mielonego mięsa drobiowego, 1 cebula, 1 jajko, sól i pieprz, ostra papryka w proszku, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, 250 g ryżu, 600 ml bulionu warzywnego, 30 g masła, 30 g mąki, 200 g przecieru pomidorowego

Przygotowanie: Mięso, posiekaną drobno cebulę, jajko, tartą bułkę sól, pieprz i paprykę w proszku wyrabiamy. Z masy formujemy kulki i obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.

Reklama

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Wsypujemy do połowy gotującego się bulionu warzywnego, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu, aby ryż wchłonął cały płyn.

Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją resztą bulionu, potem dodajemy przecier pomidorowy, solimy do smaku, mieszamy i gotujemy około 10 minut.

Sos przelewamy do naczynia do zapiekanek. Dodajemy pulpeciki i na 10 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, po czym podajemy z ryżem, udekorowane gałązką rukoli, pietruszki itp.

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 3,70 zł

Wartość odżywcza jednej porcji: 495 kcal, Białko: 19 g, Tłuszcz: 11 g Węglowodany: 57 g

Rewia
Więcej na temat:sos | S.O.S. | z

Zobacz również

  • Pół kg mielonego indyka, jajko, 2 łyżki bułki tartej, 3 cebule, 3 łyżeczki curry, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mąki, olej, puszka groszku konserwowego, 300 ml jogurtu naturalnego, sól. więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 5

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.