Reklama
  • Wtorek, 31 grudnia 2013 (08:05)

    Pulpety drobiowe z ryżem

Skład na 4 porcje: 400 g mielonego mięsa drobiowego, 1 cebula, 1 jajko, sól i pieprz, ostra papryka w proszku, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, 250 g ryżu, 600 ml bulionu warzywnego, 30 g masła, 30 g mąki, 200 g przecieru pomidorowego

Przygotowanie: Mięso, posiekaną drobno cebulę, jajko, tartą bułkę sól, pieprz i paprykę w proszku wyrabiamy. Z masy formujemy kulki i obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.

Reklama

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Wsypujemy do połowy gotującego się bulionu warzywnego, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu, aby ryż wchłonął cały płyn.

Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją resztą bulionu, potem dodajemy przecier pomidorowy, solimy do smaku, mieszamy i gotujemy około 10 minut.

Sos przelewamy do naczynia do zapiekanek. Dodajemy pulpeciki i na 10 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, po czym podajemy z ryżem, udekorowane gałązką rukoli, pietruszki itp.

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 3,70 zł

Wartość odżywcza jednej porcji: 495 kcal, Białko: 19 g, Tłuszcz: 11 g Węglowodany: 57 g

Rewia
Więcej na temat:sos | S.O.S. | z

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.