Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia 2016 (15:05)

    Pulpety pieczone z serem

Składniki 50 dag mięsa mielonego, 2 cebule, marchew, 7 pieczarek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 10 dag sera żółtego startego, jajko, 3 łyżki bułki tartej, olej, czosnek granulowany, opak. ciasta francuskiego, sól, pieprz ziołowy.

1 Cebule obieram i drobno siekam. Marchew ścieram na tarce. Oba składniki podsmażam na oleju na patelni. Przekładam do miski.

2 Pieczarki myję, osuszam, kroję w kostkę i również podsmażam. Łączę z warzywami w misce. Dodaję też mięso, ser, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą oraz natkę pietruszki. Całość doprawiam solą, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym. Wszystko starannie mieszam na jednolitą masę.

Reklama

3 Z ciasta francuskiego wycinam cienkie paski. Z masy mięsnej lepię kulki i każdą owijam paskami ciasta, tak aby kotlety przypominały kłębek włóczki.

4 Kotlety układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę je 30-35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.

Izabela Daniell z Połczyna Zdroju

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 70 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji 1,40 zł • Przepis na 6-8 porcji

Więcej na temat:Pulpety | pieczarki | z | kotlety | przepis | koszt | ser

Zobacz również

  • 2 kromki chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 80 dag mieszanego mielonego mięsa, 12,5 dag żółtego sera, sól, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, pieprz, po 1/2 pęczka rozmarynu i natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.