Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia 2016 (15:05)

    Pulpety pieczone z serem

Składniki 50 dag mięsa mielonego, 2 cebule, marchew, 7 pieczarek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 10 dag sera żółtego startego, jajko, 3 łyżki bułki tartej, olej, czosnek granulowany, opak. ciasta francuskiego, sól, pieprz ziołowy.

1 Cebule obieram i drobno siekam. Marchew ścieram na tarce. Oba składniki podsmażam na oleju na patelni. Przekładam do miski.

2 Pieczarki myję, osuszam, kroję w kostkę i również podsmażam. Łączę z warzywami w misce. Dodaję też mięso, ser, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą oraz natkę pietruszki. Całość doprawiam solą, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym. Wszystko starannie mieszam na jednolitą masę.

Reklama

3 Z ciasta francuskiego wycinam cienkie paski. Z masy mięsnej lepię kulki i każdą owijam paskami ciasta, tak aby kotlety przypominały kłębek włóczki.

4 Kotlety układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę je 30-35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.

Izabela Daniell z Połczyna Zdroju

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 70 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji 1,40 zł • Przepis na 6-8 porcji

Więcej na temat:Pulpety | pieczarki | z | kotlety | przepis | koszt | ser

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag boczku, 50 dag mięsa mielonego, jajko, 50 dag ma łych ziemniaków, szczypiorek, pół szklanki bułki tartej, pieprz, cukinia, kilka koktajlowych pomidorków, sól, olej, jogurt, natka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.