Reklama
  • Środa, 1 kwietnia 2015 (14:05)

    Pulpety w jarzynach

Składniki na 4 porcje: 30 dag mięsa mielonego drobiowego, pół paczki ryżu, kajzerka, 2 cebule, 2 marchewki, po pół pora, cukinii, korzenia pietruszki i koperku, łyżeczka przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, jajko, Vegeta, sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

1. Ryż ugotuj na półtwardo. Gdy ostygnie, połącz go z mięsem mielonym oraz pokrojoną w kostkę cebulką. Dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajko, posiekany koperek oraz Vegetę.

2. Masę dokładnie wyrób, uformuj z niej pulpeciki i usmaż je na niewielkiej ilości tłuszczu.

Reklama

3. Na oliwie zeszklij zmiażdżony czosnek. Dorzuć obraną i pokrojoną w słupki marchewkę, cukinię, pietruszkę oraz krążki pora.

4. Warzywa wymieszaj z przecierem pomidorowym doprawionym solą. Dołóż klopsy i duś całość pod przykryciem.

5. Gotowe danie serwuj z kaszą gryczaną i surówką z kapusty.

Przygotowanie: 40 min, stopień trudności: średni , kalorie: 300.

Super TV
Więcej na temat:Pulpety

Zobacz również

  • Klopsiki: ● 500 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowo-wołowego) ● namoczona w mleku kajzerka ● cebula ● jajko ● 2 ząbki czosnku ● pęczek natki ● 2 łyżki musztardy ● olej lub masło klarowane do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.