Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:05)

    Pulpety w podgrzybkach

Składniki na 6 porcji: 60 dag mięsa mielonego, sól, 2 cebule, olej, 1 jajko, pieprz,1 szklanka bułki tartej, 1-2 ząbki czosnku, 30 dag podgrzybków, 1-2 łyżki masła, 1 szklanka bulionu warzywnego, 2 łyżki śmietany 18 proc., 1 łyżka mąki,1 op. makaronu wstążki

1. Mięso wymieszaj z jedną obraną i poszatkowaną drobną cebulą, jajkiem oraz łyżką bułki tartej. Wyrób gładką masę, dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Uformuj małe pulpety. Obtaczaj je w pozostałej bułce tartej i smaż w głębokim oleju na złoty kolor.

Reklama

2. Posiekaj drobno drugą cebulę oraz obrany czosnek. Przesmaż na maśle. Dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Smaż chwilę, zalej bulionem. Duś razem 20 minut. Zapraw śmietaną wymieszaną z mąką. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Makaron ugotuj wg przepisu. Polej sosem grzybowym. Na wierzchu ułóż chrupiące pulpety.

Czas ok. 50 min; porcja – 380 kcal, cena 3 zł.

Aby kotlety mielone nie były twarde i zbite, przed wyrabianiem wlej do masy 1-2 łyżki przegotowanej wody. Wilgoć smażonym pulpecikom zapewni dodatek drobno posiekanej, ugotowanej marchewki lub selera. Ciekawym dodatkiem smakowym będą natomiast pestki słonecznika lub prażony sezam.

Świat kobiety
Więcej na temat:Pulpety

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 50 dag mielonego mięsa, 1 jajko, 1 czerstwa bułka kajzerka, 2 cebule, 75 dag grzybów, 1-2 ząbki czosnku, ¼ szklanki wytrawnego białego wina, 250 ml śmietanki kremówki 30... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.