Reklama
  • Środa, 5 kwietnia 2017 (13:05)

    Pulpety w pomidorach

Składniki: 30 dag świeżej brukselki, cukier, 40 dag mielonej łopatki, olej, 3 duże cebule, 2-3 marchewki, 1 kajzerka, mleko, jajko, 1 puszka pomidorów w zalewie, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, natka

1. Brukselkę oczyść, opłucz i wrzuć na wrzątek. Dodaj po pół łyżeczki soli i cukru, gotuj 5-7 minut. Mieloną łopatkę wieprzową przełóż do miski. Cebule obierz, dowolnie poszatkuj.

2. Oczyszczone marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i marchewkę, przesmaż. Połowę warzyw przełóż do masy mięsnej, resztę pozostaw na patelni.

Reklama

3. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Dodaj do mięsa. Wbij jajko, wyrób masę. Dopraw ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem w proszku. Uformuj malutkie pulpety. Obsmaż je na łyżce oleju i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 10 minut.

4. Do pozostałych na patelni warzyw dodaj pomidory z puszki, duś razem 2-3 minuty. Dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, solą, cukrem i pieprzem. Włóż pulpety oraz osączoną brukselkę. Chwilę ogrzewaj, posyp 2-3 łyżkami posiekanej natki.

6 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 2,30 zł.

Mielone pulpety nie muszą składać się z samego mięsa. Do masy, prócz jajka i przypraw, z powodzeniem możesz dodać gotowane i przeci- śnięte przez pra- skę ziemniaki, ryż, kaszę gryczaną, a nawet biały ser.

Dobra rada. Zapach brukselki będzie mniej wyczuwalny, jeśli do garnka dolejesz mleko.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.