Reklama
  • Wtorek, 10 marca 2015 (13:05)

    Pulpety w śmietanie

Składniki: 50 dag mielonego mięsa, jajko, po 2 cebule i ząbki czosnku, bułka tarta, 15 dag pieczarek, cukinia, sól, po 1 czerwonej i zielonej papryce, 300 ml bulionu, 250 ml śmietany, pieprz, 10 dag sera z pleśnią, olej, musztarda.

1. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i jedną posiekaną cebulą. Dodaj 2-3 łyżki bułki tartej, zagnieć starannie masę. Dopraw ją do smaku ostrą musztardą, solą oraz pieprzem. Uformuj niewielkie pulpety.

2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż przygotowane pulpety, skrop delikatnie olejem. Piecz 10-20 minut (w zależności od wielkości kulek) w temp. 180 st.

Reklama

3. Obierz i posiekaj drugą cebulę oraz czosnek. Pieczarki opłucz starannie, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w plasterki. Umytą cukinię oraz oczyszczone papryki pokrój w kosteczkę.

4. W głębokiej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę z czosnkiem, po chwili dodaj pieczarki i przygotowane warzywa. Przesmaż na rumiano, zalej bulionem. Zagotuj, duś ok. 10 min.

5. Do sosu dodaj śmietanę i rozdrobniony ser. Duś 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć pulpety, ogrzej. Podawaj razem z makaronem.

Przed dodaniem do zupy lub gorącego sosu śmietanę musisz zahartować (posolić i wymieszać z odrobiną ciepłego płynu), aby się nie zwarzyła. Nie jest to potrzebne, gdy używasz kremówki.

Świat kobiety
Więcej na temat:Pulpety

Zobacz również

  • Składniki: • kilogram mięsa mielonego z indyka • 3 duże marchewki • 10 czarnych oliwek • jajko • łyżka mielonego lnu • sól • pieprz • olej • bułka tarta; sos: • 2 szkl. przecieru pomidorowego •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.