Reklama
  • Środa, 26 lutego 2014 (08:00)

    Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 60 dag mielonego mięsa, 1 marchewka, 1 cukinia, 1 czerstwa kajzerka, 1 szklanka mleka, ząbek czosnku, cebula, jajko, łyżeczka tymianku, łyżka masła, 250 ml przecieru pomidorowego.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Kajzerkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę obrać, drobno pokroić, cukini nie obierać i pokroić w kosteczkę.

Do mięsa dodać połowę cebuli i czosnku, jajko, dobrze odciśniętą kajzerkę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wyrobić. Dodać warzywa i wymieszać. Formować pulpeciki i ugotować w osolonej wodzie.

Reklama

Na maśle zeszklić pozostałą cebulę i czosnek, dodać przecier pomidorowy, doprawić, gotować ok. 10-15 minut. Sos podawać z pulpetami na makaronie.

Nasza rada

Jeśli nie mamy marchewki i cukini, do masy na pulpety możemy dodać odsączoną kukurydzę lub kiszony ogórek.

Przygotowanie: ok. 35 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:Pulpety

Zobacz również

  • Skład na 5 porcji: ● 500 g mielonego mięsa ● 600 g ziemniaków ● 250 g groszku cukrowego ● 400 g marchewki ● 2 cebule ● jajko ● 2 łyżki musztardy ● 2–3 łyżki bułki tartej ● 10 g masła ● 15 g mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.