Reklama
  • Czwartek, 11 grudnia 2014 (13:05)

    Pulpety w sosie pomidorowym

Skład na 5 porcji: ● 500 g mielonego mięsa ● 1 cebula ● 1 jajko ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● po 2 łyżki tartej bułki i mąki ● 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ● 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku ● 1 szklanka bulionu ● 2 łyżki przecieru pomidorowego ● sól i pieprz ● natka pietruszki.

1. Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso wyrabiamy z cebulą, jajkiem, dwiema łyżkami tartej bułki, pokrojoną pietruszką, solą, słodką papryką i pieprzem. Z masy formujemy kulki. Panierujemy w mące i obsmażamy na oliwie.

2. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, aby przecier się rozpuścił. Do bulionu wkładamy mięso, jeśli rosołu jest za mało i nie przykrywa pulpecików, można dolać trochę wody. Pulpety dusimy 30 minut. Pod koniec przyprawiamy ostrą papryką i, jeśli trzeba, solą i pieprzem.

Reklama

3. Podajemy posypane zieleniną, z ubitymi ziemniakami, ryżem, makaronem, surówkami…

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 1,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 27 g

Rewia
Więcej na temat:Pulpety | warto

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mięsa mielonego, 2 bułki do hamburgerów, 200 ml sosu tzatziki, 2 liście sałaty, 10 dag sera feta, sól, pieprz, 1-2 pomidory, pół ogórka, 1 czerwona cebula, granulowany czosnek,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.