Reklama
  • Czwartek, 11 grudnia 2014 (13:05)

    Pulpety w sosie pomidorowym

Skład na 5 porcji: ● 500 g mielonego mięsa ● 1 cebula ● 1 jajko ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● po 2 łyżki tartej bułki i mąki ● 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ● 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku ● 1 szklanka bulionu ● 2 łyżki przecieru pomidorowego ● sól i pieprz ● natka pietruszki.

1. Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso wyrabiamy z cebulą, jajkiem, dwiema łyżkami tartej bułki, pokrojoną pietruszką, solą, słodką papryką i pieprzem. Z masy formujemy kulki. Panierujemy w mące i obsmażamy na oliwie.

2. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, aby przecier się rozpuścił. Do bulionu wkładamy mięso, jeśli rosołu jest za mało i nie przykrywa pulpecików, można dolać trochę wody. Pulpety dusimy 30 minut. Pod koniec przyprawiamy ostrą papryką i, jeśli trzeba, solą i pieprzem.

Reklama

3. Podajemy posypane zieleniną, z ubitymi ziemniakami, ryżem, makaronem, surówkami…

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 1,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 27 g

Rewia
Więcej na temat:Pulpety | warto

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.