Reklama
  • Piątek, 4 grudnia 2015 (13:06)

    Pulpety w sosie winno-pomidorowym

Skład na 6 porcji: ● 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki, szynki lub chudej karkówki ● 4 ząbki czosnku ● 2 cebule ● 3–4 łyżki bułki tartej ● 1 jajko ● 1,5 l bulionu warzywnego ● szczypta suszonego majeranku ● 2 łyżki oleju ● puszka pomidorów bez skórki ● 3 łyżeczki przecieru pomidorowego ● 100–150 ml czerwonego wina ● 1 płaska łyżka cukru ● sól, pieprz ● 3 ziarenka ziela angielskiego ● 2 liście laurowe ● 1 łyżka mąki.

1. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku drobno siekamy. Przesmażamy na łyżce rozgrzanego oleju. Dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy.

2. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko, bułkę tartą, 2−3 łyżki zimnej wody i szczyptę majeranku. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Reklama

3. Dłońmi zmoczonymi zimną wodą formujemy średniej wielkości pulpety. Obtaczamy w mące i odkładamy na talerz.

4. Bulion z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie wrzucamy pulpety. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Pulpety wyjmujemy. Bulion zachowujemy.

5. Drugą cebulę i resztę czosnku siekamy i przesmażamy na reszcie oleju. Wlewamy wino i smażymy tak, bo odparować połowę płynu. Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pół szklanki wywaru z gotowanych pulpetów i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut, po czym miksujemy blenderem na sos.

Wrzucamy pulpety i gotujemy całość jeszcze 5−10 minut. Podajemy z kluskami jaglanymi, ziemniakami, makaronem, surówkami itp.

Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji około 3,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 248 kcal Białko 16 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 19 g

Rewia
Więcej na temat:Pulpety | warto

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.