Reklama
  • Piątek, 4 grudnia 2015 (13:06)

    Pulpety w sosie winno-pomidorowym

Skład na 6 porcji: ● 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki, szynki lub chudej karkówki ● 4 ząbki czosnku ● 2 cebule ● 3–4 łyżki bułki tartej ● 1 jajko ● 1,5 l bulionu warzywnego ● szczypta suszonego majeranku ● 2 łyżki oleju ● puszka pomidorów bez skórki ● 3 łyżeczki przecieru pomidorowego ● 100–150 ml czerwonego wina ● 1 płaska łyżka cukru ● sól, pieprz ● 3 ziarenka ziela angielskiego ● 2 liście laurowe ● 1 łyżka mąki.

1. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku drobno siekamy. Przesmażamy na łyżce rozgrzanego oleju. Dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy.

2. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko, bułkę tartą, 2−3 łyżki zimnej wody i szczyptę majeranku. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Reklama

3. Dłońmi zmoczonymi zimną wodą formujemy średniej wielkości pulpety. Obtaczamy w mące i odkładamy na talerz.

4. Bulion z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie wrzucamy pulpety. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Pulpety wyjmujemy. Bulion zachowujemy.

5. Drugą cebulę i resztę czosnku siekamy i przesmażamy na reszcie oleju. Wlewamy wino i smażymy tak, bo odparować połowę płynu. Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pół szklanki wywaru z gotowanych pulpetów i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut, po czym miksujemy blenderem na sos.

Wrzucamy pulpety i gotujemy całość jeszcze 5−10 minut. Podajemy z kluskami jaglanymi, ziemniakami, makaronem, surówkami itp.

Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji około 3,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 248 kcal Białko 16 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 19 g

Rewia
Więcej na temat:Pulpety | warto

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 50 dag wątróbek drobiowych, 30 dag surowego boczku, 1 cebula, 15 dag masła, 100 ml czerwonego wina, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.