Reklama
  • Czwartek, 8 września 2016 (13:05)

    Pulpety w zapiekance

Składniki na 6 porcji: Ciasto: 4 jajka • 1,5 szklanki mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • ćwierć szklanki oleju • szczypta soli • szczypta pieprzu • szczypta suszonego tymianku • 3 pomidory • olej do smażenia • bakłażan. Pulpety: 30 dag mielonej baraniny • cebula • jajko • 2 łyżki bułki tartej • olej do smażenia • sól • pieprz.

1 Mięso połącz z podsmażoną cebulą, roztrzepanym jajkiem, bułką tartą, przypraw. Wyrób na jednolitą masę. Formuj małe pulpety. Obtocz w bułce, smaż 5 minut na mocno rozgrzanym oleju. Bakłażan i pomidory pokrój w plastry, posól, smaż 2 minuty na oleju.

2 Białka jajek wybij do miski, dodaj do nich szczyptę soli i ubij to na sztywną pianę. Wlewaj po jednym żółtku i miksuj na niskich obrotach, dodając do tego olej, proszek do pieczenia, mąkę, tymianek i pieprz. Blachę wyściełaj papierem do pieczenia, wyłóż na nią połowę warzyw, a następnie zalej to połową ciasta.

Reklama

Układaj pozostałe warzywa i resztę ciasta, a na górze rozłóż pulpety. Piecz całość przez 25 minut w temperaturze 180°C.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej, 1 cebula, 40 dag mielonego mięsa, 1 jajko, bułka tarta, 4 małe trójkąciki serka topionego, 2 łyżki mąki, mielona papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.