Reklama
  • Poniedziałek, 30 marca 2015 (12:00)

    Pulpety z ostrym kaparowym akcentem

1 mała cebula, łyżeczka + 2,5 dag masła, 3 tosty, 4 filety z sardeli, skórka z 1/2 cytryny, 1 jajko, sól, pieprz, 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 pęczek natki, 2 l bulionu wołowego, 25 dag ryżu, 15 dag śmietany kremówki, 3 dag mąki, 4 kapary.

Reklama

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 30 minut

1 Posiekaną cebulę zeszklić na łyżeczce masła. Okrojone ze skórki tosty namoczyć, odcisnąć. Wymieszać cebulę ze skórką z cytryny, drobniutko pokrojonymi sardelami i tostami. Dodać do mielonego mięsa, wbić jajko, przyprawić solą, pieprzem. Wyrobić. Ryż zalać 700 ml osolonego wrzątku. Gotować 18-20 minut.

2 Z mięsnej masy uformować 16 pulpecików. Zagotować bulion. Ostrożnie włożyć do niego pulpety. Gdy bulion ponownie zawrze, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 5 minut. Pulpety wyjąć łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzać 2,5 dag masła. Oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z 350 ml bulionu, w którym gotowały się pulpety. Wlać śmietanę. Gotować 5 minut na małym ogniu.

Sos przyprawić pieprzem i solą. Do sosu włożyć pulpety i kapary. Mocno podgrzać. Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z ryżem. Pulpety wyłożyć na talerze, polać sosem, udekorować kaparami. Serwować z ryżem.

Życie na gorąco
Więcej na temat:Pulpety | sos | S.O.S. | z

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag boczku, 50 dag mięsa mielonego, jajko, 50 dag ma łych ziemniaków, szczypiorek, pół szklanki bułki tartej, pieprz, cukinia, kilka koktajlowych pomidorków, sól, olej, jogurt, natka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.