Reklama
  • Poniedziałek, 30 marca 2015 (12:00)

    Pulpety z ostrym kaparowym akcentem

1 mała cebula, łyżeczka + 2,5 dag masła, 3 tosty, 4 filety z sardeli, skórka z 1/2 cytryny, 1 jajko, sól, pieprz, 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 pęczek natki, 2 l bulionu wołowego, 25 dag ryżu, 15 dag śmietany kremówki, 3 dag mąki, 4 kapary.

Reklama

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 30 minut

1 Posiekaną cebulę zeszklić na łyżeczce masła. Okrojone ze skórki tosty namoczyć, odcisnąć. Wymieszać cebulę ze skórką z cytryny, drobniutko pokrojonymi sardelami i tostami. Dodać do mielonego mięsa, wbić jajko, przyprawić solą, pieprzem. Wyrobić. Ryż zalać 700 ml osolonego wrzątku. Gotować 18-20 minut.

2 Z mięsnej masy uformować 16 pulpecików. Zagotować bulion. Ostrożnie włożyć do niego pulpety. Gdy bulion ponownie zawrze, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 5 minut. Pulpety wyjąć łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzać 2,5 dag masła. Oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z 350 ml bulionu, w którym gotowały się pulpety. Wlać śmietanę. Gotować 5 minut na małym ogniu.

Sos przyprawić pieprzem i solą. Do sosu włożyć pulpety i kapary. Mocno podgrzać. Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z ryżem. Pulpety wyłożyć na talerze, polać sosem, udekorować kaparami. Serwować z ryżem.

Życie na gorąco
Więcej na temat:Pulpety | sos | S.O.S. | z

Zobacz również

  • Składniki: 2 pęczki natki pietruszki, 3 cebule, sól, suszone płatki chili, 15 dag ziemniaków, 60 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, 1 jajko, 1 łyżeczka koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.