Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:06)

    Pulpety z pieczarkami

Składniki: 50 dag mięsa mielonego, olej, 1 pęczek natki, 3 cebule, 1 jajko, bułka tarta, sól, pieprz, 40 dag małych pieczarek, 100 ml białego wina 31 szklanka bulionu, masło, 1 szklanka kremówki 30 proc., żurawina

4 porcje, czas ok. 40 min; porcja – 450 kcal, cena 4,20 zł.

Reklama

1. Mięso przełóż do miski. Natkę umyj, oderwij listki, posiekaj. Połowę odłóż, resztę dodaj do mięsa. Cebule obierz. Jedną drobno poszatkuj i również dodaj do mięsa, pozostałe pokrój w cienkie piórka.

2. Do mięsa wbij jajko. Dodaj 1-2 łyżki bułki tartej oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu. Wyrób masę, uformuj pulpety. Obsmaż je na 2-3 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełóż do garnka.

3. Na tej samej patelni przesmaż piórka cebuli, dodaj do mięsa. Pieczarki oczyść starannie, opłucz i osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki. Wrzuć na patelnię. Do pozostałego tłuszczu dodaj 2 łyżki masła. Gdy pieczarki się zrumienią, przełóż je do mięsa.

4. Pulpety z pieczarkami podlej winem, chwilę duś na małym ogniu, dodaj bulion. Duś jeszcze 15 minut. Dodaj kremówkę oraz resztę natki. Dopraw solą i pieprzem. Dekoruj żurawiną.

Te same składniki, których użyłaś do przygotowania dania, posłużą ci do zrobienia zupy. Przesmaż na maśle pieczarki z cebulą, zalej bulionem. Do gotującej się zupy wrzuć pulpety. Całość zabiel śmietaną.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag kopytek (albo gnocchi), 2 słodkie ziemniaki (bataty), 25 dag pomidorków koktajlowych, 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.