Reklama
  • Czwartek, 15 grudnia 2016 (14:05)

    Pulpety z żagielkami

Składniki: 2 czerstwe bułki, szklanka mleka, kilka plastrów boczku, 10 dag boczku pokrojonego w kostkę, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, jajko, 50 dag mielonego mięsa, 2 łyżki koncentratu pomidorowego , 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Bułki namocz w mleku. Plastry boczku nabij na patyczek do szaszłyków i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz tak długo, aż wytopi się tłuszcz.

Na patelni podgrzej łyżkę oliwy, wrzuć pokrojony w kostkę boczek i podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Reklama

Całość dopraw solą, pieprzem i chwilę podsmaż. W dużej misce rozbełtaj jajko, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę i wszystko połącz z mięsem, łyżką koncentratu, boczkiem z cebulą i pietruszką.

Z masy uformuj 12 pulpecików i ułóż na blasze. Resztę koncentratu wymieszaj z pozostałą oliwą. Mieszanką posmaruj pulpeciki. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 210°C przez 20 minut.

W upieczone pulpeciki wetknij patyczek z boczkiem i podawaj z miksem sałat.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.