Reklama
  • Piątek, 4 listopada 2016 (13:05)

    Pyszne gołąbki

Składniki (4-6 porcji): ● 1 średnia kapusta ● 700 g mięsa mielonego ● 1,5 szklanki ryżu ● 2 cebule ● 3 marchewki ● 500 ml bulionu ● mały przecier pomidorowy ● łyżka oleju ● jajko ● sól ● pieprz.

1 Ugotuj kapustę. Usuń z niej głąb, wlej w to miejsce olej i dalej gotuj, oddzielając liście. Ryż ugotuj w 3 szklankach wody. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przygotuj bulion.

2 Mięso dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z przestudzonym ryżem, cebulą, marchwią i jajkiem. Na liściach kapusty układaj farsz i zawijaj gołąbki.

Reklama

3 Przełóż wszystkie gołąbki do garnka, zalej bulionem zmieszanym z przecierem pomidorowym i gotuj na wolnym ogniu około godziny.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mielonego mięsa, cebula, pieprz, 2 ząbki czosnku, 2 cm korzenia imbiru, 1 jajko, 1/4 szkl. bułki tartej, feta, sól, po 2 łyżki posiekanej mięty, natki i kolendry, cynamon,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.