Reklama
  • Piątek, 4 listopada 2016 (13:05)

    Pyszne gołąbki

Składniki (4-6 porcji): ● 1 średnia kapusta ● 700 g mięsa mielonego ● 1,5 szklanki ryżu ● 2 cebule ● 3 marchewki ● 500 ml bulionu ● mały przecier pomidorowy ● łyżka oleju ● jajko ● sól ● pieprz.

1 Ugotuj kapustę. Usuń z niej głąb, wlej w to miejsce olej i dalej gotuj, oddzielając liście. Ryż ugotuj w 3 szklankach wody. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przygotuj bulion.

2 Mięso dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z przestudzonym ryżem, cebulą, marchwią i jajkiem. Na liściach kapusty układaj farsz i zawijaj gołąbki.

Reklama

3 Przełóż wszystkie gołąbki do garnka, zalej bulionem zmieszanym z przecierem pomidorowym i gotuj na wolnym ogniu około godziny.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.