Reklama
  • Poniedziałek, 29 września 2014 (11:05)

    Pyzy z mieloną wołowiną

Składniki na 4 porcje: 40 dag wołowiny bez kości, 1/2 pęczka włoszczyzny, 1 cebula , olej, natka, 1 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 3 łyżki masła, sól, pieprz.

1 Wołowinę oczyść, gotuj 40 min. Dodaj obraną włoszczyznę. Gotuj razem jeszcze 20 minut. Cebulę obierz, pokrój, usmaż na łyżce oleju. Wymieszaj ze zmielonym w maszynce mięsem oraz warzywami, dopraw solą i pieprzem.

2 Ziemniaki obierz. Gotuj 20 minut, odcedź, przeciśnij przez praskę. Masę ziemniaczaną połącz z przesianą mąką i jajkiem, posól. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na części, formuj wałki o średnicy 3-5 cm. Pokrój je na kawałki, spłaszcz. Na powstałe placki nakładaj nadzienie i formuj kule.

Reklama

3 Gotuj pyzy w osolonym wrzątku ok. 10 minut od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Polej rozgrzanym masłem, posyp natką.

czas ok. 90 min; porcja – 390 kcal, cena 3,40 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:pyzy | ziemniaki | z

Zobacz również

  • Dobrze przyprawione, podsmażone mielone mięso z dodatkami owijamy w ciasto francuskie i pieczemy! Cała tajemnica tego efektownego dania tkwi w tym, że ciasto zos tało odpowiednio ponacinane, a... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.