Reklama
  • Piątek, 9 stycznia 2015 (11:05)

    Rolada rzymska z pieczarkami

Składniki na 8-10 porcji: 50 dag mielonego mięsa z szynki wieprzowej, 50 dag mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 2 małe cebule, 30 dag pieczarek, 1 czerstwa bułka kajzerka, 2 łyżki musztardy, 2 jajka, 4 ząbki czosnku, 1-2 łyżki masła, 1 łyżka oleju, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Reklama

1. Bułkę namocz w wodzie. Cebule obierz z łupin, drobno posiekaj. Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę. Połowę cebuli odłóż, do pozostałej dodaj pokrojone pieczarki. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje cały płyn. Na koniec dodaj 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

2. Do miski włóż mięso. Dodaj jajka, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, odłożoną cebulę oraz pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem.

3. Na blacie rozłóż folię spożywczą. Na niej ułóż mięso formując je w prostokąt. Posmaruj je musztardą, na środku rozłóż pieczarki z cebulą. Mięso zwiń jak najściślej wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie folią. Pieczeń przełóż do podłużnej foremki wysmarowanej olejem.

Piecz ok. 60 minut w temperaturze 200°C. Podawaj na ciepło lub zimno. Rada: Pieczeń możesz upiec w formie do babki z kominkiem, będzie się efektownie prezentować na stole.

Pieczeń możesz też faszerować szpinakiem, cukinią, suszonymi pomidorami, oliwkami lub papryką.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:rolada | z | pieczeń | rzymska | pieczarki | piekło | pieczenie

Zobacz również

  • Tagliatelle z mięsem mielonym po grecku

    Składniki: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, 10 dag pieczarek, cebula, młoda cukinia, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 100 ml bulionu, łyżeczka ziół prowansalskich, 10 czarnych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.