Reklama
  • Środa, 14 grudnia 2016 (11:05)

    Rolada z mięsa mielonego we włoskiej kapuście z jajkiem

Skład na 8 porcji: ● 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ● 5 jaj ● nieduża główka kapusty włoskiej ● czerstwa kajzerka ● 2 średnie cebule ● ząbek czosnku ● łyżka musztardy ● pieprz i sól do smaku ● pół pęczka natki pietruszki.

Reklama

1. Obrane cebule kroimy w drobną kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Natkę drobno siekamy. 4 jaja gotujemy na twardo. Kajzerkę namaczamy w wodzie, a następnie dokładnie odciskamy.

2. Kapustę obgotowujemy 2–3 minuty we wrzątku. Płuczemy w zimnej wodzie. Odrywamy liście i osączamy na papierowych ręcznikach.

3. Do mięsa dodajemy jajo, odciśniętą kajzerkę, pokrojoną cebulę, czosnek, łyżkę musztardy, połowę natki pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie wyrabiamy.

4. Na aluminiowej folii układamy gęsto liście kapusty. Na nie wykładamy mięso, wyrównujemy. Na środku, na całej długości, kładziemy ugotowane i obrane jaja. W miarę ścisło zwijamy, pomagając sobie folią.

Zawiniętą w folię roladę pieczemy 60–70 minut w 200ºC. Gotową kroimy na plastry. Podajemy posypane natką pietruszki z ziemniakami i różnymi surówkami.

Zobacz również

  • 2 kromki chleba tostowego, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 80 dag mieszanego mielonego mięsa, 12,5 dag żółtego sera, sól, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, pieprz, po 1/2 pęczka rozmarynu i natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.