Reklama
  • Środa, 14 grudnia 2016 (11:05)

    Rolada z mięsa mielonego z twarożkiem i papryką

Skład na 6 porcji: ● 750 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego ● 400 g twarogu śmietankowego ● po pęczku bazylii i pietruszki ● 3 cebule ● jajo ● ząbek czosnku ● 150 g marynowanej papryki ● sól i pieprz ● czerstwa kajzerka.

1. Kajzerkę namaczamy w wodzie, a następnie dokładnie odciskamy. Papryki odcedzamy z marynaty. Cebule kroimy w drobną kostkę. Bazylię i natkę pietruszki siekamy.

Reklama

2. Do mięsa dodajemy jajo, odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy pieprzem, solą i wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą.

3. Śmietankowy twarożek miksujemy z 3–4 łyżkami wody lub mleka, żeby był gładki i kremowy. Dodajemy 3/4 posiekanej bazylii i natki, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

4. Mięso rozkładamy na folii aluminiowej tak, by utworzyło prostokąt. Rozsmarowujemy na nim twarożek, a na środku układamy dobrze osączone z zalewy papryki. Zawijamy, pomagając sobie folią, i delikatnie dociskamy.

Mięso przekładamy na blachę i pieczemy 45–50 minut w 180ºC. Posypujemy pozostałą bazylią i natką. Roladę możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mielonego mięsa, cebula, pieprz, 2 ząbki czosnku, 2 cm korzenia imbiru, 1 jajko, 1/4 szkl. bułki tartej, feta, sól, po 2 łyżki posiekanej mięty, natki i kolendry, cynamon,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.