Reklama
  • Środa, 14 grudnia 2016 (11:05)

    Rolada z mięsa mielonego z żółtym serem w ziemniakach

Skład na 8 porcji: ● 1 kg mięsa mielonego z kurczaka i indyka ● cebula ● 3 jaja ● 9 łyżek bułki tartej ● 200 g sera żółtego w plastrach ● 180 g szynki w plastrach ● 2 łyżki ostrej musztardy ● 300 g ziemniaków ● pieprz, sól, oregano.

1. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę dodajemy do mięsa razem z jajkiem, musztardą, oregano, 3 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy.

2. Mięso rozkładamy na folii aluminiowej, wyrównujemy. Na środku układamy plastry sera żółtego, a na nich plasterki szynki i dość ścisło zawijamy, pomagając sobie folią. Dociskamy i zawiniętą w folię roladę wstawiamy na kilka minut do lodówki.

Reklama

3. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 2 jajka, pozostałą bułkę tartą, doprawiamy solą, mieszamy.

4. Roladę odwijamy z folii i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie obkładamy masą ziemniaczaną, dociskamy. Pieczemy 50–60 minut w 200ºC. Podajemy z zieloną sałatą i pomidorkami koktajlowymi w sosie winegret.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 bardzo duże czerwone cebule, 40 dag mielonego mięsa indyka (ew. mieszanego mielonego mięsa), 20 dag wędzonego boczku, 1 jajko, 1 czerstwa kajzerka, 1 marchewka, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.