Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (11:05)

    Rolada z włoskiej kapusty

Składniki na 10 porcji: 10 dużych liści włoskiej kapusty, 60 dag mięsa mielonego z indyka, pół torebki ugotowanego ryżu, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 2 jajka, 1 litr bulionu warzywnego, 1 łyżka posiekanego koperku, 4 łyżki bułki tartej, sos pomidorowy, sól, pieprz, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka.

Reklama

Agnieszka Rybak z Pruszcza Gd.

1 Liście kapusty myję i wkładam do gorącego bulionu warzywnego. Blanszuję 1–2 minuty, osączam na sicie, wywar pozostawiam. Liście osuszam i wycinam zgrubienia. Cebulę obieram, siekam. Paprykę oczyszczam, kroję w niewielką kostkę.

Do miski przekładam mięso, ryż, cebulę, paprykę, koperek i bułkę tartą. Wbijam jajka, przyprawiam słodką i ostrą mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Wyrabiam na jednolitą masę.

2 Osiem liści kapusty rozkładam na prostokąt, nakładam farsz mięsny. Zwijam od dłuższego boku w roladę, związuję nicią. Tak przygotowaną roladę przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam bulionem, w którym blanszowały się liście.

Dokładam listki laurowe, ziele angielskie i przykrywam pozostałymi liśćmi, by zapobiec przypieczeniu. Roladę piekę pod przykry ciem 40 min w 180 st. Pod koniec zalewam sosem pomidorowym.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:rolada | z | rybak | Agnieszka | Gd | Li | k | papryka

Zobacz również

  • •60 dag mielonego mięsa indyka •15 dag szpinaku mrożonego •2 marchewki •1 cebula •1 czerstwa bułeczka •1 jajko •1 ząbek czosnku •gałka muszkatołowa •sól, pieprz •olej do smażenia •bułka do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.