Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (11:05)

    Rolada z włoskiej kapusty

Składniki na 10 porcji: 10 dużych liści włoskiej kapusty, 60 dag mięsa mielonego z indyka, pół torebki ugotowanego ryżu, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 2 jajka, 1 litr bulionu warzywnego, 1 łyżka posiekanego koperku, 4 łyżki bułki tartej, sos pomidorowy, sól, pieprz, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka.

Reklama

Agnieszka Rybak z Pruszcza Gd.

1 Liście kapusty myję i wkładam do gorącego bulionu warzywnego. Blanszuję 1–2 minuty, osączam na sicie, wywar pozostawiam. Liście osuszam i wycinam zgrubienia. Cebulę obieram, siekam. Paprykę oczyszczam, kroję w niewielką kostkę.

Do miski przekładam mięso, ryż, cebulę, paprykę, koperek i bułkę tartą. Wbijam jajka, przyprawiam słodką i ostrą mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Wyrabiam na jednolitą masę.

2 Osiem liści kapusty rozkładam na prostokąt, nakładam farsz mięsny. Zwijam od dłuższego boku w roladę, związuję nicią. Tak przygotowaną roladę przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam bulionem, w którym blanszowały się liście.

Dokładam listki laurowe, ziele angielskie i przykrywam pozostałymi liśćmi, by zapobiec przypieczeniu. Roladę piekę pod przykry ciem 40 min w 180 st. Pod koniec zalewam sosem pomidorowym.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:rolada | z | rybak | Agnieszka | Gd | Li | k | papryka

Zobacz również

  • Skład na 5 porcji: ● 500 g mielonego mięsa ● 600 g ziemniaków ● 250 g groszku cukrowego ● 400 g marchewki ● 2 cebule ● jajko ● 2 łyżki musztardy ● 2–3 łyżki bułki tartej ● 10 g masła ● 15 g mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.