Reklama
  • Wtorek, 4 sierpnia 2015 (10:05)

    Roladki z placków ziemniaczanych z mięsem i koperkiem

Składniki: 70 dag ziemniaków, cebula, łyżka śmietany 18 proc., 2-3 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, jajko, sól, pieprz, olej ; Farsz: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego, cebula, 2 ząbki czosnku, marchewka, jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, łyżka śmietany 18 proc., łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz, słodka papryka; Dodatkowo: 10 dag żółtego sera, 2 łyżki śmietany 18 proc., łyżka siekanego koperku

Reklama

1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Na chwilę odstawiam i odlewam nadmiar soku. Następnie dodaję do nich posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszam.

2. Masę ziemniaczaną nabieram chochelką i wylewam na gorący olej na patelni. Rozprowadzam masę łyżką, by placki były równe. Każdy krótko smażę na średnim ogniu, potem zmniejszam ogień, rumienię placek, odwracam go na drugą stronę, smażę na rumiano.

3. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju. Marchewkę obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszam.

4. Na plackach rozkładam farsz i zwijam je w roladki. Układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polewam śmietaną, posypuję startym serem i koperkiem. Piekę 40 min pod przykryciem w temp. 180ºC i 10 min bez pokrywki, posypuję koperkiem.

Przygotowanie ok. 120 min • Porcja 260 kcal. • Koszt porcji ok. 1,60 zł • Przepis na 5 porcji.

Więcej na temat:roladki | farsz | przepis | koszt | k | z

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Pulpety: 1 kg mięsa do zmielenia • cebula • 2 jajka • 3 ząbki czosnku • włoszczyzna • bułka, sól • pieprz. Sos: szklanka słodkiej śmietanki • 1/2 szklanki startego żółtego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.