Reklama
  • Poniedziałek, 2 lutego 2015 (13:05)

    Rożki z mielonego mięsa

Składniki: 50 dag mielonego mięsa wieprzowego (lub drobiowego), duża cebula, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz, bułka tarta, jajko, mąka, olej, rożki waflowe (do lodów).

Reklama

1. Cebulę obierz, drobniutko pokrój i podsmaż na oleju. Włóż mielone mięso i znów smaż chwilę, mieszając. Ostudź.

2. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej, wsyp do mięsa. Wymieszaj masę i przypraw nadzienie.

3. Przygotowanym farszem napełnij rożki waflowe. Lekko je zwilż. Każdy obtocz najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smaż na gorącym oleju, aż będą rumiane.

4. O smaku potrawy decydują przyprawy. Możesz więc dodać do nadzienia trochę posiekanej zieleniny oraz aromatyczne zioła. Farsz do rożków możesz przyrządzić także z kapusty, pieczarek, soczewicy.

Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Bella Relaks
Więcej na temat:mięsa | przepis | rożki | FA | z | mięso | mielone

Zobacz również

  • Pulpety z cytryną i melisą

    Składniki: 40 dag mielonego filetu z kurczaka, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonych moreli  (10 szt.), 3 łyżki posiekanych liści melisy, cytryna, 2 żółtka, 70 ml słodkiej śmietany 18 proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.