Reklama
  • Czwartek, 20 marca 2014 (12:00)

    Rulony z farszem mięsno-ryżowym

Składniki (na 6 porcji): 50 dag mieszanego mięsa mielonego, 2/3 szkl. białego ryżu, biała kapusta średniej wielkości, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól, mielony ziołowy pieprz, mielona słodka papryka, suszony cząber, olej do smażenia cebuli, 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego (może być z kostki).

1. Zagotuj w dużym garnku wodę, włóż kapustę. Po paru minutach wyjmij ją, oderwij wierzchnie liście. Powtarzaj, aż oderwiesz możliwie dużo liści. Wybierz te największe i nieuszkodzone. Zanurz je na chwilę w zimnej wodzie i odłóż. Pozostałych liści nie wyrzucaj – będą potrzebne do duszenia gołąbków.

Reklama

2. W tym czasie ugotuj też ryż (tak, by był lekko twardawy). Do wody, w której się gotuje, możesz wlać łyżeczkę oleju – wtedy ziarnka się nie zlepiają. Ryż osącz i przelej wodą.

3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Rozgrzej olej, wrzuć cebulę, podduś na szklisto. Domieszaj wyciśnięty przez praskę czosnek.

4. Do mięsa dodaj cebulę z czosnkiem i ryż. Dopraw solą, pieprzem, papryką i cząbrem. Wyrabiaj na gładką masę przez kilka minut.

5. Na każdy liść kapusty nałóż niewielką porcję mięsa. Zwiń, formując gołąbki (by się nie rozwinęły podczas gotowania, złóż najpierw liście do środka i dopiero zroluj).

6. Niewykorzystaną kapustę pokrój na szerokie pasy i wyłóż nimi dno garnka. Ułóż na niej gołąbki, najlepiej w jednej warstwie. Podlej większą częścią bulionu. Duś około 60 min, często podlewając bulionem.

7. Gołąbki możesz zapiec. Wstaw je na 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Pamiętaj o podlewaniu rosołem. Podawaj z kluseczkami typu gnocchi lub kopytkami.

Sos pomidorowy

Pomidory z puszki podgrzej ze szczyptą suszonych ziół: bazylii, oregano i rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem.

Zmiksuj na gładką masę, dodając łyżeczkę octu balsamicznego i łyżkę oliwy lub oleju z pestek winogron.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:sos | S.O.S. | z

Zobacz również

  • Składniki: 2 bakłażany, 5 łyżek oliwy, 1 cebula, 1 zą bek czosnku, olej, 30 dag mielonej wołowiny, pieprz, 1 łyżka koncentratu pomid., zioła prowansalskie, 1 op. mieszanych sałat z roszponką, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.