Reklama
  • Poniedziałek, 19 sierpnia 2013 (10:00)

    Sałatka i kulki z mięsa mielonego

Kulki: pół kg mięsa mielonego, 2 małe marchewki, pół czerstwej bułki, pół szklanki mleka, 2 jajka, 2 łyżki mąki, łyżeczka majeranku, przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, olej, op. makaronu ryżowego (20 dag), wegeta, bułka tarta, olej. Sałatka z czerwonej soczewicy: szklanka czerwonej soczewicy, ogórek, 2 pomidory, pół czerwonej papryki, pół żółtej papryki, pęczek szczypiorku, saszetka sosu paprykowo-ziołowego, 3 łyżki oleju.

Przygotowanie: Kulki mięsne: zagotuj litr wody z łyżką wegety. Wrzuć makaron, ale nie gotuj. Po 3 minutach wylej na durszlak.

Reklama

Ugotuj marchewki oraz jajko (na twardo). Jajko i marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Bułkę zalej mlekiem, odstaw, aby zmiękła, odciśnij. Do miski włóż mięso, dodaj przyprawę, odciśniętą bułkę, pokrojone marchewki oraz jajko, wbij surowe jajko. Wyrób masę mięsną, przypraw.

Uformuj kulki, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Porcje makaronu rozłóż na desce, połóż na niej kotlet i zwiń w rulon. Ułóż kulki na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty, udekoruj pokrojonymi oliwkami, pomidorem, gałązkami koperku. Smakują najlepiej z sosem pomidorowym. Kulki możesz przygotować z dowolnego mięsa. Możesz także wsypać do mięsa trochę posiekanego szczypiorku. Będą bardziej kolorowe w środku.

Sałatka z czerwonej soczewicy: soczewicę wsyp do garnka, zalej niewielką ilością wody. Gotuj 10 minut, wylej na durszlak, odstaw, aby ostygła.

Obierz ogórek, oczyść papryki, posiekaj szczypiorek. Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Wsyp soczewicę, dodaj pokrojony w kostkę pomidor. Wymieszaj sałatkę.

Sos paprykowo-ziołowy przygotuj według przepisu na opakowaniu, wymieszaj z olejem i polej warzywa. Wstaw salaterkę na pół godziny do lodówki, bo wtedy sałatka jest smaczniejsza (składniki się schłodzą i przejdą smakiem sosu).

Pani Marzanna Gawura z Lidzbarka Warmińskiego pracuje jako szwaczka. Ale po powrocie do domu z przyjemnością zajmuje się kuchnią. Gotuje dania tradycyjne, ale chętnie próbuje nowych, wymyśla też sama. Takie są właśnie smaczne i zabawne kulki mięsne, które powstały z inspiracji dzieci: Andrzeja, Kuby i Magdy.

Takie jest życie
Więcej na temat:mięsa | z | sałatka | sos | S.O.S. | Marzanna | Pani | mięso

Zobacz również

  • Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,90 zł Skład na 4 porcje: ● 4 średnie cebule ● 200 g ziemniaków ● 200 g mięsa mielonego ● olej ● 80 ml mleka ● 200 g pomidorów ● łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.