Reklama
  • Poniedziałek, 17 listopada 2014 (11:05)

    Sarma – faszerowane liście winogron

Składniki na 40-50 sztuk: 40-50 marynowanych liści winogron, 1 szklanka ryżu, 20 dag mielonego mięsa wołowego, 1 duża cebula, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, mięty i koperku, ½ l wody lub bulionu warzywnego, 1 łyżka oleju, szczypta mielonej ostrej papryki, ¼ łyżeczki tymianku, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

1. Liście winogron wyjmij z solanki. Włóż do miski i zalej wrzącą wodą i pozostaw na kilkanaście minut. Czynność powtórz kilkakrotnie. Cebulę drobno posiekaj. Ryż wypłucz, za każdym razem zmieniając wodę.

2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Wystudź. Do miski włóż mięso, ryż, posiekaną zieleninę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, ostrą paprykę oraz tymianek i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Z liści winogron wytnij ogonki. Na matową stronę rozłożonych liści nakładaj po łyżce farszu i zwiń niezbyt mocno – tak jak klasyczne gołąbki (ryż w trakcie gotowania napęcznieje, więc musisz pozostawić trochę luzu).

Na dnie dużego garnka ułóż kilka największych i najgrubszych liści winogron. Na nich ułóż, jeden obok drugiego, faszerowane liście. Zalej je wodą lub bulionem, tak aby w całości były przykryte. Gotuj na małym ogniu 30-40 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.

Rada: Zamiast liści winogron możesz użyć liści kapusty ukwaszonej w całości.

Przygotowanie: 90 minut. Sztuka: 40 kilokalorii.

Potrawę podawaj z gęstym jogurtem typu greckiego lub kwaśną śmietaną.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:rada | liście

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mielonego mięsa drobiowego , 2 małe cebule, 1 jajko, mleko, bułka tarta, 50 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, 5 dag sera feta, sól, pieprz, szczypta gałki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.