Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (08:00)

    Serbska pljeskavica

Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej mieszanka dwóch lub więcej rodzajów np. jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina), cebula, 3 papryczki chili, 2 ząbki czosnku, sól, kilka plastrów wędzonego sera, łyżeczka ostrej papryki, pieprz, oliwa

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryczki chili umyj, przekrój, oczyść z gniazd nasiennych, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Mięso połącz z cebulą i papryczką. Dodaj sól, paprykę i odrobinę pieprzu. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.

Z masy uformuj kilka płaskich kotletów. Smaż je na złoty kolor, na oliwie rozgrzanej na patelni. Pljeskavicę podawaj w bułce z serem i warzywami. Przed podaniem, zapiecz.

Reklama

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag kopytek (albo gnocchi), 2 słodkie ziemniaki (bataty), 25 dag pomidorków koktajlowych, 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.