Reklama
  • Środa, 11 marca 2015 (08:05)

    Smażone klopsiki z warzywami

Składniki: 2 szklanki bulionu cielęcego l 30 dag łopatki, 2 łyżki ryżu, jajko, marchewka, pietruszka, cebula, 30 dag brukselki, olej, papryka, duży pomidor, cytryna l garść posiekanej natki pietruszki, garść posiekanego koperku, sól, pieprz, bułka tarta

Reklama

Cebulę obierz, pokrój w plastry i zeszklij na patelni. Przełóż do garnka. Łopatkę cielęcą zmiel, dodaj ugotowany ryż, jajko, bułkę tartą oraz połowę porcji natki i koperku.

Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i uformuj niewielkie klopsiki. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie. Zarumienione klopsiki wrzuć do cebuli. Wlej bulion i dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz pietruszkę.

Chwilę podgotuj i dorzuć brukselkę oraz pokrojoną na kawałki paprykę i pomidora. Klopsiki z warzywami gotuj na małym ogniu przez 40 minut.

Następnie zakwaś sos sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Na końcu dodaj pozostałą część natki pietruszki i koperku. Dopraw solą i pieprzem.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Na żywo
Więcej na temat:Ca | klopsiki | z | cebula

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 kg ziemniaków, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 40 dag mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego, 3-4 łyżki pasty pomidorowej, 1 łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.