Reklama
  • Poniedziałek, 28 listopada 2016 (14:00)

    Soczewica z dynią i pulpecikami mięsnymi

Składniki: na 6 porcji: 20 dag soczewicy, mniejsza dynia hokkaido, 3 ząbki czosnku, około 4 łyżek oleju, kilka gałązek tymianku , 4 pomidory, sól, pieprz, troszkę tłuczonego kminku i cynamonu, cukier do smaku, szczypior z 2 dymek, cebula. Klopsiki: 40 dag mięsa mielonego, cebula, papryczka chili, 3 łyżki siekanej natki pietruszki, ok. 2 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, jajko.

Reklama

Mielone mięso włóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, papryczkę chili, pietruszkę, jajko i bułkę tartą. Masę dokładnie połącz. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Mokrymi dłońmi uformuj około 12 kulek jednakowej wielkości. Na patelni podgrzej olej i obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron na złoty kolor.

Opłucz soczewicę i na 2 godziny włóż ją do zimnej wody, aby napęczniała. Odcedź. Umyj dynię, przekrój ją i wyjmij nasiona. Miąższ pokrój w kostkę. Drobno posiekaj obraną cebulę i czosnek. W garnku rozgrzej olej i podsmaż dynię. Dodaj cebulę i czosnek. Następnie wrzuć tymianek i soczewicę. Wszystko zalej 2 litrami wody i powoli gotuj przez ok. 30 minut.

Do garnka z soczewicą włóż pulpety. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory. Wszystko dopraw do smaku solą i przyprawami. W razie potrzeby dosłodź i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Pod koniec gotowania wmieszaj drobno posiekany szczypior z dymek. Danie podawaj z grzankami.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● pół kg mięsa z udźca cielęcego ● puszka kukurydzy ● mały pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki masła ● jajko ● 4 łyżki bułki tartej ● sól ● pieprz ● olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.