Reklama
  • Piątek, 13 listopada 2015 (15:05)

    Spaghetti z mielonym mięsem

Składniki dla 4 osób: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego • jajko • pół czerstwej bułki • pół szklanki mleka • 3 łyżki bułki tartej • 25 dag makaronu penne • cebula • puszka pomidorów • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 10 dag parmezanu • 2 łyżeczki bazylii • 1 łyżeczka cukru • łyżeczka tymianku • ząbek czosnku • pół łyżeczki oregano • olej • sól • pieprz.

1 Usmaż pokrojoną cebulę, dodaj pomidory z zalewą, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, tymianek, oregano, cukier, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wymieszaj. Duś pod przykryciem 25 minut. Przeciśnij przez sito. Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu. Odcedź. Bułkę namocz w mleku.

2 Mięso połącz z jajkiem, namoczoną i osączoną bułką, solą i pieprzem. Formuj pulpeciki. Obtocz w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju po siedem minut z każdej strony. Pulpeciki delikatnie wymieszaj z sosem pomidorowym.

Reklama

Na talerzu układaj makaron, polej sosem z pulpecikami, posyp startym serem.

CZAS: około 45 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:spaghetti | makaron | As | mi | z | mięsa | mięso | Bolognese

Zobacz również

  • Skład na 5 porcji: ● 500 g mielonego mięsa ● 600 g ziemniaków ● 250 g groszku cukrowego ● 400 g marchewki ● 2 cebule ● jajko ● 2 łyżki musztardy ● 2–3 łyżki bułki tartej ● 10 g masła ● 15 g mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.