Reklama
  • Piątek, 12 lutego (08:05)

    Suflet z mielonym mięsem

Podstawowe składniki: kg ziemniaków, 50 dag mięsa mielonego mieszanego lub wołowego, 2 ząbki czosnku, 2 cebule garść tymianku, 3 płaskie łyżki masła, 3 łyżki śmietany 30 proc., 10 dag mozzarelli, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, 4 łyżki bułki tartej, mały pęczek szczypiorku, olej do smażenia

Przygotowanie ok. 60 minut • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 5,50 zł • Przepis dla 4 osób

Reklama

1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj mięso i smaż, mieszając, około 10 minut. Dodaj tymianek, wymieszaj, dopraw solą pieprzem i słodką papryką.

2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, przepuść przez praskę i wymieszaj z 2 łyżkami masła, śmietaną i startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą. Dopraw gałką muszkatołową.

3. Na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozłóż podsmażone mięso. Przykryj je ziemniaczanym purée, obficie posyp bułką tartą i skrop pozostałym roztopionym masłem.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj, aż wierzch się przyrumieni – około 30 minut. Przed podaniem posyp suflet posiekanym szczypiorkiem (można też tymiankiem lub natką).

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zdjęcie

/Arch.Wawa
/Arch.Wawa

Więcej na temat:suflet | na | koszt | przepis | z | mięsa | mięso

Zobacz również

  • Składniki: 2 bakłażany, 5 łyżek oliwy, 1 cebula, 1 zą bek czosnku, olej, 30 dag mielonej wołowiny, pieprz, 1 łyżka koncentratu pomid., zioła prowansalskie, 1 op. mieszanych sałat z roszponką, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.