Reklama
  • Poniedziałek, 3 października 2016 (14:01)

    Szaszłyczki mielone z jogurtowym sosem

Składniki: łyżka oliwy (plus oliwa do smażenia), mała cebula, posiekana 750 g mielonej baraniny (może być wieprzowina), 2 ząbki czosnku, rozgniecione, 2 łyżeczki mielonego kuminu, łyżka mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki mielonego chilli, 1/2 szklanki orzechów piniowych, posiekanych i prażonych, jajko, sól, pieprz.

1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, tak aby się nie zrumieniły.

2. W misce wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, jajko, przyprawy i orzechy. Przypraw do smaku. Gdy mięso stanie się kleiste, podziel je na równe porcje, oklej nimi patyczki do szaszłyków.

Reklama

3. Smaż szaszłyki na oliwie na rozgrzanej patelni grillowej, aż zbrązowieją. Podawaj z jogurtem z dodatkiem świeżej mięty, cząstkami cytryny i pitą.

Arabski sos miętowy zrobisz z gęstego jogurtu naturalnego, posiekanej mięty i soku z cytryny. Przypraw go solą i pieprzem.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag świeżej brukselki, cukier, 40 dag mielonej łopatki, olej, 3 duże cebule, 2-3 marchewki, 1 kajzerka, mleko, jajko, 1 puszka pomidorów w zalewie, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.