Reklama
  • Środa, 22 stycznia 2014 (10:00)

    Szaszłyki z klopsików

Składniki na 4 porcje: 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 tosty pszenne (ew. mała kajzerka), 1 jajko, 1 łyżka pikantnego keczupu, po 1 niewielkiej czerwonej i żółtej papryce, 5–6 łyżek oleju, sól, mielony czarny pieprz, słodka papryka w proszku

Przygotowanie: Tosty (lub kajzerkę) namocz w zimnej wodzie. Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko, dołóż pikantny keczup oraz dobrze odciśnięte pieczywo.

Reklama

Dokładnie wyrób na gładką masę. Przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem oraz słodką papryką. Świeże papryki rozetnij, usuń gniazda nasienne, strąki opłucz, osusz i potnij w grubą kostkę.

Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi uformuj 24 niewielkie kuleczki. Na długie drewniane patyczki lub igły do szaszłyków ponabijaj po 3 klopsiki na przemian z kawałkami papryki.

Na patelni rozgrzewaj porcje oleju. Partiami wkładaj przygotowane szaszłyki. Smaż je na rumiano ze wszystkich stron (około 10 minut). Osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj np. z ziemniakami z wody lub pieczonymi albo z ryżem ugotowanym na sypko. Danie serwuj z surówką z kapusty pekińskiej.

Przygotowanie: 40 min, Porcja: 435 kcal, Cena porcji: ok. 3 zł

Naj
Więcej na temat:tosty | ceny | z | k | szaszłyki

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: Klopsy: 1 kg mielonej wołowiny, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, słodka papryka, cząber, majeranek, rozmaryn, szałwia, olej do smażenia. Sos: 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.