Reklama
  • Piątek, 14 października 2016 (11:05)

    Warzywa z ziołowymi klopsikami

Składniki:  2 cebule, 7 łyżek oleju, 800 g mięsa mielonego, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki zielonego pesto, 100 twarożku naturalnego, 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz, 400 g ziemniaków, 100 g startego sera gouda, 2 cukinie, 1 czerwona i 1 żółta papryka, 200 g pomidorków cherry, 2-3 łodygi oregano

Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę i podduś do miękkości na patelni.

Reklama

2. Do mięsa dodaj zeszkloną cebulę, musztardę, pesto, przyprawy i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj i uformuj nieduże klopsiki (ok. 8 sztuk).

3. Ziemniaki starannie umyj i pokrój w łódeczki lub duże słupki.

4. Wlej na patelnię dwie łyżki oleju i smaż ziemniaki ok. 10-15 minut. Posyp solą.

5. Na trzech łyżkach oleju podsmaż klopsiki z każdej strony, aż się zarumienią.

6. Przełóż klopsiki na wyłożona papierem blachę i posyp je tartym serem. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i zapiekaj około 10 minut, aż się rozpuści ser.

7. W tym czasie oczyść i pokrój w dwucentymetrową kostkę cukinię. To samo zrób z papryką.

8. Rozgrzej ostatnie dwie łyżki oleju na patelni i podsmaż warzywa na złoto. Dodaj umyte i pokrojone pomidory, oprósz solą i pieprzem.

9. Przełóż wszystkie składniki do jednego naczynia i posyp świeżym oregano. Smacznego!

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag świeżej brukselki, cukier, 40 dag mielonej łopatki, olej, 3 duże cebule, 2-3 marchewki, 1 kajzerka, mleko, jajko, 1 puszka pomidorów w zalewie, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.