Reklama
  • Wtorek, 10 marca 2015 (13:05)

    Wiejskie kotlety z ziemniaków i mięsa

Składniki na 8 porcji: 3/4 kg ziemniaków, 1 cebula, 30 dag mielonego mięsa, 20 dag sera żółtego, 1,5 szkl. mąki, 2 jajka, 1 żółtko , 10 dag bułki tartej, olej do smażenia, sól, pieprz.

Zdjęcie

/Arch./Panthermedia
/Arch./Panthermedia

1. Ziemniaki wyszoruj, włóż do osolonej wody i ugotuj w mundurkach do miękkości (ok. 20 minut). Wyjmij, osącz, ostudź. Obierz ze skórki, zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Włóż do miski.

2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, zrumień na nim poszatkowaną cebulę. Dodaj mielone mięso i przesmaż razem. Zdejmij z ognia, pozostaw do ostudzenia.

Reklama

3. Przestudzone mięso z cebulą dodaj do masy ziemniaczanej, starannie wymieszaj.

Ser zetrzyj na tarce o dużych ocz- kach, dodaj do masy. Wsyp szklankę mąki. Dodaj jedno jajko i jedno żółtko. Wyrób gładką masę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem (powinna być pikantna). Odstaw na kilkanaście minut do zgęstnienia.

4. Pozostałe jajko rozkłóć z odrobiną wody (ewentualnie mleka). W osobnym naczyniu połącz resztę mąki z bułką tartą. Masę raz jeszcze przemieszaj, dodając do niej sporą szczyptę suszonych ziół.

5. Na patelni rozgrzej kolejną porcję oleju. Z przygotowanej masy formuj płaskie kotlety. Zanurzaj je w jajku, a następnie obtaczaj w tartej bułce wymieszanej z mąką. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na ciemnozłoty kolor. Podawaj na obiad.

Świat kobiety
Więcej na temat:ser | mięsa | z | kotlety | olej do smażenia | Wiejska | mięso

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 50 dag mielonego mięsa, 1 jajko, 1 czerstwa bułka kajzerka, 2 cebule, 75 dag grzybów, 1-2 ząbki czosnku, ¼ szklanki wytrawnego białego wina, 250 ml śmietanki kremówki 30... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.