Reklama
  • Środa, 9 kwietnia 2014 (15:00)

    Wieprzowina na sposób meksykański

Składniki na 6 porcji: 100 g bułki paryskiej, 100 ml mleka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku,  100 g czerwonej papryki, 380 g białej fasoli w słonej zalewie, 100 g fasolki pasteryzowanej, 800 g mielonej wieprzowiny, 1 jajko, 3 łyżki musztardy,  sól,  pieprz czarny mielony,  pieprz cayenne,  sok z 1 limonki.

Przygotowanie:

Reklama

Pokrój bułkę w kostkę i nasącz mlekiem. Wyciśnij i włóż do misy. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Do bułki w misce wbij jajko, dodaj mięso, fasolę, paprykę, cebulę, czosnek i musztardę. Dopraw solą, pieprzem cayenne, pokrop sokiem z limonki.

Masę mięsną rozwałkuj na gruby placek i rozłóż na nim fasolkę. Zwiń w roladę i przenieś do brytfanny. Roladę podlej wodą i wstaw do piekarnika. W 190°C piecz przez ok. 50 minut, od czasu do czasu polewając wypieczonym sosem.

Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj ze świeżymi warzywami i ziemniakami.

Więcej na temat:sposób

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa mielonego wołowego lub drobiowego, 30 dag grzybów (leśnych lub pieczarek), 500 ml bulionu, 150 ml gęstej śmietany 18 proc., 1 duża cebula, 1 jajko, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.