Reklama
  • Środa, 9 kwietnia 2014 (15:00)

    Wieprzowina pod pierzynką

Składniki na 4 porcje: 200 g pora, 1 marchew,  1 mniejszy koper włoski, 120 g słoniny, olej, 500 g mielonej wieprzowiny, sól, pieprz czarny mielony,  6 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka nasion kopru włoskiego, 80 ml białego wina, 120 ml bulionu mięsnego, 100 g masła,  125 ml kwaśnej śmietany 15%,  200 g ciasta francuskiego, 1 jajko.

Przygotowanie:

Por pokrój w cienkie plasterki. Obierz marchew, umyj koper włoski i pokrój w drobną kostkę. W jednakową kostkę pokrój też słoninę. Na większej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim słoninę. Dodaj warzywa i smaż do miękkości. Dodaj mięso.

Reklama

Mieszając, smaż wszystko przez 6 minut. Posól, dopraw pieprzem i dodaj przyprawy. Wlej białe wino, a kiedy część wina wygotuje się, dodaj bulion. Na dużym ogniu gotuj tak długo, aż wyparuje połowa cieczy. Dodaj masło i kwaśną śmietanę.

Napełnij farszem małe miski do zapiekania. Ciasto francuskie rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 mm i powykrawaj kwadraty o boku nieco większym niż średnica misek. Krawędzie misek posmaruj jajkiem i przykrywaj miski kawałkami ciasta.

Poprzekłuwaj ciasto kilkakrotnie widelcem i posmaruj resztą jajka. Piecz 5 min w nagrzanym piekarniku w temp. 220°C. Zmniejsz temperaturę do 180°C i dopiekaj przez 15 minut.

TV14
Więcej na temat:r | P.O.D.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: Makaron spaghetti • 25 dag pomidorków koktajlowych • 1/2 pęczka natki pietruszki • 3 łyżki oleju czosnkowego • 5 dag orzeszków piniowych. Pulpety: 40 dag mięsa mielonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.