Reklama
  • Środa, 4 marca 2015 (15:00)

    Włoskie gołąbki z ryżem i pieczarkami

Składniki: Główka włoskiej kapusty, kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 torebki ryżu jaśminowego, 50 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, łyżeczka wegety, sól, pieprz, wędzona papryka.

Przygotowanie 120 min • Porcja 330 kcal • Koszt porcji ok. 1,80 zł • Przepis na 20 porcji

Reklama

Magdalena Sławicka z Dąbrówki

1 Ryż gotuję, studzę. Z kapusty włoskiej wycinam głąb i całą główkę parzę we wrzątku. Sparzone liście oddzielam od główki.

2 Mięso mielone mieszam z ryżem, pokrojonymi w plastry pieczarkami i posiekanym czosnkiem. Wbijam jajka, dodaję sól, resztę przypraw i mieszam.

3 Na liście kapusty nakładam po łyżce farszu i zawijam. Gołąbki wkładam do brytfanny, wyłożonej liśćmi kapusty, zalewam wodą i gotuję ok. 1,5 godz. Gołąbki podaję polane sosem pomidorowym. Danie można mrozić.

Więcej na temat:danie | koszt | przepis | gołąbki | włoskie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.