Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia (15:05)

    Wykwintne mielone w sosie cebulowym, z kminkiem i pietruszką

Składniki 50 dag mięsa mielonego, olej, małe jajko, mała cebula, 2 kromki ciemnego chleba (bez skórki) lub bułka kajzerka, mąka do obtoczenia, mleko do namoczenia. Sos: 5 dużych cebul, masło do smażenia, po 1/2 łyżeczki kminku i tymianku, 1 i 1/4 szkl. wody, łyżka mąki ziemniaczanej i 1/4 szkl. wody, słodka papryka, sól, pieprz, natka pietruszki.

1. Kotlety: chleb (lub kajzerkę) moczę w mleku. Cebulę kroję w kosteczkę, łączę z mięsem, jajkiem i odciśniętym chlebem. Doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam. Z masy (jest luźna) robię kotlety, obtaczam je w mące. Obsmażam na oleju na rumiano z obu stron.

Reklama

2. Sos: cebule kroję w kostkę i szklę na maśle. Kotlety przekładam do rondla, dodaję podsmażoną cebulę, zalewam całość wodą, dodaję kminek i tymianek. Duszę na wolnym ogniu 30-45 min. Mieszam mąkę z wodą, wlewam do rondla, mieszam i zagotowuję, by sos zgęstniał. Chwilę jeszcze gotuję, doprawiam i od razu danie podaję, posypane posiekaną natką.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 80 min • Porcja 240 kcal • Koszt porcji 1,40 zł • Przepis na 4-5 porcji

Katarzyna Cukier z Domaszna

Więcej na temat:cukier | przepis | koszt | z | mielone | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki: włoszczyzna (4 marchewki, 3 pietruszki – korzeń + natka, seler – korzeń + liście, por) ● ok. 300 g ziemniaków ● mieszanka mroż. warzyw, np. z groszkiem, fasolką szparagową (ew. czerwoną... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.