Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Zapiekane frykadelki

Składniki na 4 porcje: 1 czerstwa kajzerka, 220 ml mleka, 1 kg ziemniaków, 1 cebula, po 20 dag mielonej wołowiny i wieprzowiny, 2 żółtka, 1 mały kalafior, olej, po 2 dag masła i mąki, sól, pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej.

1 Kajzerkę zalej 100 ml mleka, odstaw do namoczenia. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj. Obraną cebulę poszatkuj. Do miski włóż obydwa rodzaje mięsa. Dodaj cebulę, odciśniętą kajzerkę oraz 1 żółtko. Wyrób gładką masę, dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem.

2 Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 10 minut. Odlej na sicie (1/4 l wody z gotowania pozostaw). Z masy mięsnej uformuj 12 pulpecików.

Reklama

Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Smaż pulpeciki na złoty kolor (po 2-3 minuty z każdej strony).

3 Zrób zasmażkę z masła i mąki. Wlej wywar z kalafiora, resztę mleka, zagotuj. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką. Zmiksuj z drugim żółtkiem. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. W naczyniu rozłóż z mięsem i kalafiorem. Polej sosem. Zapiekaj ok. 15 min w 180 st.

czas ok. 50 min; porcja – 630 kcal, cena 3,20 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:Zr | Frykadelki

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 20 dag łopatki • 20 dag szynki • 20 dag karkówki • 20 dag mięsa mielonego wołowego lub z indyka • 10 dag słoniny • 2 cebule • natka pietruszki • suszone pomidory • 3 jajka •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.