Reklama
  • Środa, 9 marca (10:00)

    Zapiekane łazanki z kawałkami mięsa

Składniki: na 6 porcji. Ciasto: 40 dag mąki, 4 jajka, łyżka oleju roślinnego, szklanka wody, sól Wykończenie: 2 mniejsze cebule, 2 dymk, 1/2 pęczka natki z pietruszki, 40 dag łopatk, 2 łyżki masła, sól, pieprz czarny mielony, 3 jajka, pół szklanki śmietany, masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy

Reklama

1. Mąkę wysyp na stolnicę. Wbij jajka, wlej olej i wodę. Wsyp sól i zagnieć elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą i odłóż na 15 minut. Ciasto podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Wykrój łazanki i odłóż, aby wyschły. Następnie gotuj przez 4 minuty we wrzącej, posolonej wodzie. Opłucz zimną wodą i odcedź.

2. Cebule i dymki obierz, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Mięso oczyść i również pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim mięso. Gdy ładnie się zarumieni, dodaj cebule oraz dymki. Pod koniec wrzuć pietruszkę i wszystko dopraw solą, i pieprzem. Odstaw.

3. Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę i dobrze ubij. Wysmaruj brytfannę masłem i wysyp bułką tartą. Do ostygniętej masy mięsnej dodaj gotowane łazanki i przełóż je do brytfanny. Łazanki zalej jajkami ze śmietaną i wstaw naczynie do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 °C, aż danie ładnie się zarumieni.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Pulpety: 1 kg mięsa do zmielenia • cebula • 2 jajka • 3 ząbki czosnku • włoszczyzna • bułka, sól • pieprz. Sos: szklanka słodkiej śmietanki • 1/2 szklanki startego żółtego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.