Reklama
  • Czwartek, 16 lipca 2015 (13:05)

    Zapiekanka z kapusty włoskiej

Składniki: kapusta włoska, olej, cebula, 2 ząbki czosnku, 60 dag mięsa mielonego, 20 dag ugotowanego ryżu, czerwona papryka, 3 łyżki masła, sól, pieprz, 15 dag wędzonego boczku, szklanka śmietany.

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, ryż, sól i pieprz. Całość wymieszaj. Duś do miękkości. Przestudź i wrzuć pokrojoną paprykę. Formę do zapiekania wysmaruj masłem. Na dnie rozłóż część boczku, a na nim kilka sparzonych liści kapusty oraz warstwę masy mięsnej. Całość posyp pokrojoną sparzoną kapustą i zalej śmietaną.

Reklama

Czynność tę powtarzaj, aż do zużycia wszystkich składników. Ostatnią warstwę powinny tworzyć liście kapusty, na których rozłóż plastry boczku. Całość skrop roztopionym masłem. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 °C przez około 45 minut.

Na żywo
Więcej na temat:zapiekanka | z | kapusta | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób. Kotlety: 40 dag mielonego mięsa • 2 ząbki czosnku • jajko • 2 łyżki bułki tartej • suszony czosnek niedźwiedzi • chilli. Sos: puszka krojonych pomidorów • czerwona papryka •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.