Reklama
  • Środa, 18 grudnia 2013 (09:05)

    Zapiekanka z mielonego mięsa i kapusty

Składniki: kilogram kiszonej kapusty, kilogram mieszanego mielonego mięsa, kg ziemniaków, 2 duże pieczarki, pół kilograma cebuli, przyprawa do kurczaka, olej.

Reklama

Mięso mielone smaż na oleju ok. 20 minut. Przypraw. Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij, pokrój. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę.

Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebule. Dodaj kapustę kiszoną, wymieszaj. Smaż na małym ogniu, mieszając, około 15 min.

Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź. Obierz, pokrój na plasterki. Pieczarki obierz, pokrój na plasterki.

W lekko skropionym olejem naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami: pół ziemniaków, połowę kapusty z cebulką, posyp przyprawą do kurczaka.

Ułóż połowę mielonego mięsa i pieczarki. Warstwy powtórz. Wierzch zapiekanki skrop olejem.

Wstaw do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika, piecz 40 minut.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zapiekanka | olej | ziemniaki | mięsa | zapiekanki | z | mięso

Zobacz również

  • Składniki na 6 sztuk: 50 dag mielonego mięsa wołowego, 1 duży pomidor, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, po 1 łyżeczce mielonego chili, kminu rzymskiego (kumin) i oregano, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.