Reklama
  • Piątek, 8 stycznia (15:00)

    Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Składniki dla 4 osób: 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego • 1,5 kg ziemniaków • 2 cebule • 1 jajko • tymianek • 4 łyżki ostrej musztardy • 2 łyżeczki masła • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki oleju • 30 dag sera gouda • sól • pieprz

1. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z masłem. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj mięso, smaż 20 minut. Ziemniaki obierz, gotuj 15 minut w osolonej wodzie, ostudź. Pokrój w plastry grubości około 1 centymetra. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

Reklama

2. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem czosnkowym. Wyłóż połową ziemniaków, posyp tymiankiem, posmaruj połową musztardy. Na ziemniaki wyłóż mięso, posmaruj pozostałą musztardą, posyp startym serem, całość przykryj pozostałymi ziemniakami. Wierzch zapiekanki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekaj w środkowej części piekarnika przez 50 minut.

Czas: około 1,5 godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonej karkówki, 1 cebula, 1/2 pęczka kolendry, 1 żółtko, 1 łyżka bułki tartej, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, świeży imbir (kawałek wielkości włoskiego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.