Reklama
  • Poniedziałek, 16 lutego 2015 (08:00)

    Zapiekanka ziemniaczana

Składniki: • 7 dużych ziemniaków • 35 dag mrożonej marchewki z groszkiem • pół kg mięsa mielonego • czerstwa bułka • 2 jajka • 3 ząbki czosnku • cebula • sól • pieprz • przyprawa do ziemniaków.

1. Pięć ziemniaków ugotuj, odlej, utłucz i posyp przyprawą.

2. Mięso połącz z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką. Dodaj jajka oraz posiekany czosnek z cebulką, sól i pieprz.

Reklama

3. Tortownicę wysmaruj tłuszczem. Na dnie ułóż ziemniaki, na nich marchewkę z groszkiem, a na wierzchu mięso.

4. Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po 40 minutach wyjmij zapiekankę, po czym posyp ją startymi na tarce o średnich oczkach pozostałymi ziemniakami oraz przyprawą. Piecz jeszcze 10 minut.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: włoszczyzna (4 marchewki, 3 pietruszki – korzeń + natka, seler – korzeń + liście, por) ● ok. 300 g ziemniaków ● mieszanka mroż. warzyw, np. z groszkiem, fasolką szparagową (ew. czerwoną... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.