Reklama
  • Środa, 9 marca (13:05)

    Zapiekanki mięsne w kokilkach

●6 ugotowanych mączystych ziemniaków ●300 g mięsa mielonego ●cebula ●łyżka koncentratu pomidorowego ●2/3 szklanki startego sera żółtego ●pieprz cayenne ●bazylia, rozmaryn, szałwia, oregano, sól, pieprz ●olej, masło ●natka i pomidorki do dekoracji

1. Ziemniaki rozgnieć widelcem z łyżką masła i szczyptą szałwii. Mięso wraz z cebulą podsmaż ok. 5 min na oleju. Dopraw do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, bazylią, oregano, rozmarynem. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy.

2. Kokilki natłuść. Na dnie rozłóż część ziemniaków, na nich mięso z cebulą. Przykryj ziemniakami, oprósz solą. Posyp serem. Piecz w 180ºC przez 15 min. Przed podaniem udekoruj natką i pomidorkami.

Reklama

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 osoby: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego • 10 dag mięsa mielonego cielęcego • cebula • jajko • 3 łyżki bułki tartej • olej do smażenia • 2 liście laurowe • 2 ziela angielskie •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.