Reklama
  • Środa, 9 marca 2016 (13:05)

    Zapiekanki mięsne w kokilkach

●6 ugotowanych mączystych ziemniaków ●300 g mięsa mielonego ●cebula ●łyżka koncentratu pomidorowego ●2/3 szklanki startego sera żółtego ●pieprz cayenne ●bazylia, rozmaryn, szałwia, oregano, sól, pieprz ●olej, masło ●natka i pomidorki do dekoracji

1. Ziemniaki rozgnieć widelcem z łyżką masła i szczyptą szałwii. Mięso wraz z cebulą podsmaż ok. 5 min na oleju. Dopraw do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, bazylią, oregano, rozmarynem. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy.

2. Kokilki natłuść. Na dnie rozłóż część ziemniaków, na nich mięso z cebulą. Przykryj ziemniakami, oprósz solą. Posyp serem. Piecz w 180ºC przez 15 min. Przed podaniem udekoruj natką i pomidorkami.

Reklama

Świat kobiety
Więcej na temat:zapiekanki | zapiekanka

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 bardzo duże czerwone cebule, 40 dag mielonego mięsa indyka (ew. mieszanego mielonego mięsa), 20 dag wędzonego boczku, 1 jajko, 1 czerstwa kajzerka, 1 marchewka, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.