Reklama
  • Czwartek, 10 marca (13:05)

    Zapiekanki z mięsem i serem

Składniki dla 6 osób: 40 dag mięsa mielonego • 20 dag pieczarek • bagietka • 2 ząbki czosnku • łyżeczka tymianku • 3 cebule • 30 dag sera gouda • olej • łyżka masła • natka pietruszki • pieprz • sól

1. Mięso posyp solą i pieprzem. Smaż 15 minut na oleju. Usmaż pieczarki. Przełóż mięso i pieczarki do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Bagietkę pokrój w plastry, skrop oliwą, posyp tymiankiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Cebulę pokrój w piórka, podsmaż.

Reklama

2. Bagietki układaj na mięsie. Posyp startym na tarce serem i podsmażoną cebulą. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut. Gotową zapiekankę dekoruj posiekaną natką pietruszki.

Czas: około godziny.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Pulpety z cytryną i melisą

    Składniki: 40 dag mielonego filetu z kurczaka, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonych moreli  (10 szt.), 3 łyżki posiekanych liści melisy, cytryna, 2 żółtka, 70 ml słodkiej śmietany 18 proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.