Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Ziemniaczana lazania

Składniki na 4 porcje: 75 dag ziemniaków, olej, sól, 50 dag mielonego, natka, 2 cebule, czosnek, pieprz, 1 puszka (850 ml) pomidorów, 10 liści kapusty włos., gałka, masło, mąka, po 125 ml bulionu i mleka, 20 dag żółtego sera.

czas ok. 70 min; porcja – 570 kcal, cena 5 zł

Reklama

1 Ziemniaki wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj w mundurkach. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, oprósz je solą i pieprzem. Smaż 8 minut. Obierz i poszatkuj cebule. Dodaj do mięsa razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Smaż 2-3 minuty.

2 Dodaj posiekane pomidory z puszki (z zalewą). Duś 10 minut. Liście kapusty opłucz, przekrój na połówki, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 5 minut. Wyjmij, odcedź i przestudź.

3 Przygotuj zasmażkę z łyżki masła i mąki. Mieszając, stopniowo wlewaj do niej bulion oraz mleko. Ogrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj 5 dag startego sera. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4 Ziemniaki obierz, pokrój w plastry. W naczyniu układaj warstwy ziemniaków, kapusty oraz mięsa. Każdą warstwę polewaj sosem serowym. Wierzch posyp resztą startego sera. Zapiekaj 30 min w 180 st. Udekoruj natką.

Świat kobiety
Więcej na temat:ziemniaki | lazania

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: • pół kg mielonego mięsa wołowego • papryczka chili • 2 ząbki czosnku • 2 szalotki • puszka pomidorów pelati • sól • pieprz • suszona kolendra i bazylia • mąka • olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.